La Desescala del Sector Marítim a la Marina Alta

LA DESESCALA DEL SECTOR MARÍTIM A LA MARINA ALTA

En la Marina Alta vivim de la reciprocitat que es produeix entre la nostra població i la que ens visita, de la gastronomia, de la qualitat de vida i la essència mediterrània. Pel que devem tindre cura per tornar a oferir eixe turisme de qualitat, amb un caràcter diferenciador, que ens ha servit per construir bona part de l’important teixit empresarial del que disposem actualment.

Des del Punt Nàutic de Creama, projecte que naix arrel de la demanda per part dels distints agents territorials d’implementar una formació especialitzada en el territori, que s'adeqüe a les necessitats del sector nàutic, s’està realitzant un estudi per tal de conèixer en quin grau afecta l’actual crisi sanitària i la conseqüent paràlisi econòmica al sector marítim de la nostra comarca.

Al llarg d’aquest estudi, iniciat amb la declaració de l’Estat d’Alarma i que continuarà actualitzant-se fent un seguiment dels canvis produïts en les pròximes fases i l’anhelada arribada de la “nova normalitat”, s’analitza des d’un punt de vista qualitatiu com està afectant aquest estat d’excepcionalitat al teixit empresarial del sector marítim. Així doncs, s’han realitzat una sèrie d’entrevistes telefòniques amb distintes entitats de la comarca corresponents al vessant de manteniment i reparació d’embarcacions, nàutic esportiu, nàutic recreatiu i pesquer. Les dades extretes d’aquest procés, corresponen al període de temps comprés entre el 14 d’abril i el 18 de maig.

Les dates estan jugant un paper molt important en l’inici de les distintes activitats segons el tipus d’entitat, desenvolupament de les tasques quotidianes, tornar a la producció, canals de comercialització o vendes efectuades. Però ha existit un denominador comú a totes les entrevistes realitzades fins al moment i que s’ha destacat per damunt de la resta, el gran impacte econòmic que ha tingut el COVID-19 sobre el sector nàutic.

A més, existeix una visió generalitzada en el sector en quant a la gestió que s’ha fet per part de les autoritats competents, havent proporcionat una mala comunicació i en molts casos ambigua que propicia la lliure interpretació. De igual forma, es considera que els tràmits administratius que s’han tingut que realitzar arrel de la situació (els ERTE i ajudes) s’haurien d’haver simplificat, així com haver atorgat un paper més rellevant als ajuntaments en la presa de decisions.

Durant el període de l’estat d’alarma, els agents del sector nàutic han anat prenent diverses iniciatives com l’aplicació de les mesures sanitàries recomanades així com altres que s’han pres per iniciativa pròpia, la implantació del teletreball en el personal administratiu i d’atenció al públic o la flexibilització de l’horari laboral per tal de facilitar l’accés a la ciutadania.

La pesca està considerada un dels sectors essencials, i com a tal s’ha permès continuar amb l’activitat convencional al llarg d’aquest període, sempre respectant les mesures de seguretat dictaminades per les autoritats competents i que van abocar a les embarcacions més menudes a presentar un ERTE per la impossibilitat de poder respectar eixes mesures de seguretat, com la distància social. No obstant això, des de les confraries de pescadors es van adoptar distintes postures al respecte.

En Calp, la Confraria va interpretar que es podia continuar amb l’activitat convencional, pel que van ser els principals encarregats de cobrir la demanda de peix en el nostre territori, que rondava al voltant del 40% del producte habitual, mentre que pràcticament res de marisc. “Actualment som uns privilegiats, ja que hem pogut continuar amb la nostra activitat, i encara que el genero més car (el marisc) no s’ha capturat, l’oferta de altres ports ha sigut paralitzada completament pel que una cosa ha compensat l’altra”..

En Dénia, la Confraria va decidir no eixir a la mar fins a l’11 de maig degut a la desprovisió d’equips de seguretat higiènica, i també per falta d’una ordre especifica o recomanació per dels organismes oficials. “Érem conscients que venia la campanya de setmana santa i sabíem que l’hostaleria s’havia aprovisionat de genero, pel que vam prioritzar la seguretat dels nostres mariners”.

En Xàbia es va optar per iniciar la seua activitat en la tercera setmana de confinament únicament eixint les embarcacions necessàries (al voltant d’un 20%) per cobrir la demanda de la pròpia tenda que te la confraria. “El tancament de l’hostaleria està perjudicant moltíssim al sector de la pesca, el consum del peix te una gran importància en el mediterrani”.

En juny comença la veda i la flota para la seua activitat, però en juliol les confraries tornaran de nou a treballar al 100% perquè ja no hi hauran els ERTES ni ajudes. A partir d’aquest punt, es quan els nostres pescadors vaticinen que s’enfrontaran a un paradigma on les importants pèrdues econòmiques patides fins al moment, se sumaran a una represa de l'activitat pesquera marcada per la baixa demanda per part del sector restauració que, de ben segur, veurà menguada considerablement l'afluència de turistes.

Per altra banda, la resta de sectors marítims com, la nàutica recreativa, han estat considerats com a serveis no essencials, amb la qual cosa clubs nàutics, marines privades i varaderos han tingut que tancar al públic durant les primeres setmanes de la Fase 0, podent-se realitzar únicament tasques de marineria i manteniment d’embarcacions amb caràcter urgent, per tal de garantir la seguretat de les pròpies embarcacions. No va ser fins el 17 d’abril quan es va permetre l’accés als professionals del sector a aquestes instal·lacions, marcant l’inici en aquest tipus de producció.

La cancel·lació i reducció de vaixells contractats per als mesos d’abril i maig, el retràs en l’entrada de vaixells de grans eslores per al mes de juny o la incertesa respecte al tràfic internacional de cara a l’estiu, han marcat que tant Varadero Port Dénia com Marine Spirit Varadero (Calp), actualment estiguen enfocant-se en embarcacions comercials. Si bé és cert, que la segona entitat ens ha confirmat que ha estat un colp econòmic molt fort per a ells i front a les pèrdues econòmiques que s’esperen per aquest any, han pres la decisió de reconvertir-se cap al tràfic local de forma permanent.

Pel que fa als clubs nàutics, s’han vist afectats tan per les restriccions del tràfic d’embarcacions com per la prohibició de les activitats esportives. “Moltes de les activitats esportives que es realitzen al llarg de l’any han sigut cancel·lades i encara que la pràctica esportiva està permesa des de fa uns dies, les mesures de seguretat sanitàries no permeten un desenvolupament normal de les activitats nàutiques“.

El dia 11 de maig, amb l’entrada a la Fase 1, els aficionats van poder eixir a navegar en un escenari on les limitacions i restriccions marcades per les autoritats sanitàries cobren suma importància. Tant és així, que el sector nàutic compta amb el seu propi protocol de protecció i prevenció front al COVID-19, fruit de la comunicació i la interacció positiva que està mantenint-se entre les entitats del sector i les autoritats competents.

Les distintes entitats entrevistades tenen clar que la recuperació s’allargarà durant la resta de l’any, començant a alçar el cap cap en març del 2021. I si tal com afirma un dels agents entrevistats: “Ens ve una postguerra a nivell econòmic, en un territori on el principal motor es la restauració i el turisme”, aquest estiu resultarà un punt d’inflexió en la supervivència de moltes empreses que conformen el teixit empresarial nàutic.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el Website..

ACEPTAR
Aviso de cookies
caValencià