Campanya d'orientació socio-laboral per a acostar el sector marítim a l'alumnat

Campaña orientación sector marítimo

Introducció

Els ports esportius de la comarca són coneixedors del baix percentatge de la ciutadania que tenen algun vincle o relació amb el sector de la nàutica recreativa, ja que al voltant d'un 75% dels seus clients són turistes estrangers o de fora de la comarca. Així mateix, les famílies tenen un pes important dins del perfil habitual de consumidor, per la qual cosa acostar a la nàutica des de la base (l'edat escolar) es torna una prioritat per a aquests.

El sector pesquer, en contraposició a la nàutica recreativa, es veu afectat per un clar declivi de l'activitat pesquera a causa d'una mà d'obra envellida, resultant en una reducció alarmant dels llocs de treball que no aconsegueixen cobrir el relleu generacional.

Campaña orientación sector marítimo

Resulta alarmant el descens tan acusat que ha patit la flota pesquera de la comarca, que en només 10 anys ha descendit un 25%.

En conseqüència, al llarg del curs escolar 2021-2022, el Punt Nàutic va dur a terme la campanya titulada “El Sector Marítim a la Marina Alta: una oportunitat de *futur”, en la qual van participar 14 dels 16 centres de secundària de la Marina Alta, comptant als IES i centres concertats repartits per la nostra comarca. Aquesta campanya, demandada pels mateixos agents territorials, pretén acostar cada any a les i els joves del nostre territori els beneficis del sector marítim en tots els seus vessants i els seus perfils laborals amb una major demanda.

Organització de la Campanya

Campaña orientación sector marítimo

Les xarrades es van organitzar en dos tipus de jornades clarament diferenciades. D'una banda, l'equip tècnic del Punt Nàutic és l'encarregat de dirigir les xarrades enfocades a la nàutica recreativa, en les quals es tracta continguts com l'oci nàutic i el seu vessant esportiu, la reparació i manteniment d'embarcacions, hostaleria i turisme o les principals titulacions necessàries per a navegar o treballar embarcat en el nostre territori. Així mateix, es destaca la importància de les infraestructures nàutiques i entitats que operen en el nostre territori.

D'altra banda, amb l'objectiu de fomentar el relleu generacional en el sector pesquer, els propis pescadors, acompanyats per l'equip del Punt Nàutic, són els encarregats d'acostar aquest món als instituts del territori. Durant la primera edició 2021-22, Amadeu Ros, vicepresident de la Associaciò Barques Tradicionals de Xàbia, i Juan Antonio Sepulcre i Paco Català, patrons majors de les confraries de pescadors de Dénia i Calp, respectivament, van destacar la importància de la flota pesquera a la Marina Alta, els diferents arts de pesca, així com, els requisits necessaris per a embarcar-se com a mariner.

PQFB Auxiliar de Vaixell en Port

A més, formant part d'aquesta línia d'acció, s'aprofitaran les últimes setmanes de cada curs escolar per a donar visibilitat, entre els instituts del territori que així ho sol·liciten, el programa formatiu de qualificació bàsica en “Activitats Auxiliars i de Suport al Vaixell en Port” que s'imparteix en CREAMA Dénia. Aquest programa està dirigit als i les joves d'entre 16 i 21 anys que corren el risc d'abandonar l'ensenyament secundari sense el títol d'ESO o, en canvi, ja l'hagen abandonat, fomentant així la maduresa personal de l'alumnat, dotant-los de competències tècniques específiques del sector marítim i afavorint la futura inserció laboral.

Campaña orientación sector marítimo

Cal destacar que, aquesta línia d'actuació naix arran de les taules de treball organitzades pel Punt Nàutic amb Ports Esportius i Confraries de Pescadors al novembre 2020, i a demanda del propi sector marítim comarcal. No obstant això, i a causa de les restriccions sanitàries imposada per la Covid-19, no es va poder executar fins al passat curs. En la primera edició 2021-22, es van dur a terme un total de 81 xarrades mitjançant les quals, més de 1000 alumnes de la comarca amb edats pròximes a la incorporació laboral han pogut conéixer els diferents vessants marítims, sectors inherents i el gran potencial ocupacional que representen en el nostre territori.

Prestes Serveis i/o Formació en el Sector Nàutic i no estàs en la nostra web ?

Visita la web del CREAMAcreama.org

CREAMA és una entitat sense ànim de lucre, fundada en 1994 amb el clar propòsit de dinamitzar l'activitat econòmica i social de la Marina Alta.

CREAMA disposa d'una xarxa d'Agències de Desenvolupament Local distribuïdes per tota la comarca de la Marina Alta. Totes i cadascuna d'elles està a l'abast de la ciutadania per a integrar esforços i aconseguir resultats. Una atenció personalitzada, de tu a tu, per a donar una resposta eficaç en la gestió del dia a dia.

Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el Website..

ACEPTAR
Aviso de cookies
caValencià